Cafeïne verslaving op de werkvloer

In dit artikel beschrijf ik de effecten van cafeïne op het lichaam en wat cafeïne verslaving doet met mensen. Wat zou bijvoorbeeld het effect zijn als mensen helemaal geen koffie meer zouden drinken?

Koffiebonen

Koffiebonen zijn zeer geliefd. Er wordt koffie van gemaakt waar veel mensen niet meer zonder kunnen. De cafeïne die vrij komt bij het zetten van koffie zorgt er voor dat mensen een alert en actief gevoel krijgen. Dit gevoel is zeer verslavend en zorgt er voor dat mensen dit gevoel altijd willen ervaren. Op kantoor is de koffieautomaat dan ook niet meer weg te denken. Hoe moet er nog gewerkt worden zonder koffie? Wordt iedereen dan niet een stuk minder productief?

Productiviteit en koffie

Het effect van koffie op productiviteit lijkt in eerst instantie erg groot. Mensen drinken koffie, worden actief en gaan harder werken. Helaas is deze relatie niet één op één. Cafeïne zorgt voor een boost in activiteit voor mensen. Dit komt omdat cafeïne een stimulerend middel is. De hersenen worden gestimuleerd en zorgen er voor dat jij alerter bent en sneller. In eerste instantie lijkt het dan ook zo dat mensen sneller kunnen werken. Op het begin is dit ook zo. Mensen die bijna nooit koffie drinken, worden veel actiever en alerter van een kopje koffie. Echter, is dit niet voor mensen die dagelijks koffie drinken het geval.

Cafeïneverslaving

Cafeïneverslaving treedt op bij mensen die dagelijks koffie drinken. Als jij het gevoel hebt dat jij zonder kopje koffie de dag niet kan beginnen, of jij krijgt hoofdpijn als je geen koffie drinkt, dan heb ik nieuws voor je: je hebt een cafeïneverslaving. Cafeïneverslaving treedt op door de gewenning van het lichaam aan cafeïne. Door deze gewenning verwacht het lichaam dat er regelmatig cafeïne vrij komt, waardoor natuurlijke stimulanten minder worden aangemaakt. Hoe meer koffie jij dus drinkt op regelmatige basis, hoe minder natuurlijke stimulanten jouw lichaam zal aanmaken. Als jij dan een dag geen koffie drinkt, schreeuwt jouw lichaam om stimulanten en zal deze niet zelf gaan aanmaken. Hierdoor krijg je hoofdpijn en het gevoel niet meer vooruit te kunnen komen.
Dit laat natuurlijk zien dat mensen die regelmatig koffie drinken niet productiever zijn. Het laat zelfs zien dat mensen afhankelijk worden. Als de koffieautomaat stuk is, zal dit dus ook voor verminderde productiviteit zorgen. Ook kan dit voor irritatie en spanningen op de werkvloer zorgen. Het advies is dus: drink koffie met mate. Om de dag 1 kopje koffie als begin van de dag kan jou goed op weg helpen. Meer werkt juist averechts, hoe goed het ook mag voelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *