Afvallen met hulp werkt vaak beter

Overgewicht nog steeds een groeiend probleem in Nederland. Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft obesitas. Mensen met obesitas hebben ernstig overgewicht. Ernstig overwicht vergroot de kans op een tal van ziektes zoals hart- en vaatziekten. Er zijn nog meer mensen die kampen met lichtelijk overgewicht, ook voor deze mensen is het verstandig een paar kilo’s gewicht te verliezen. Uit onderzoek is gebleken dat afvallen meer kans van slagen heeft als je naar een expert gaat voor voedingsadvies. Voor veel mensen is alleen het feit dat je op controle gaat voor je gewicht een goede stok achter de deur.

Vele verschillende diëten zijn verwarrend
De laatste jaren zijn het aantal diëten alleen maar toegenomen. De meerderheid spreekt elkaar tegen. De één raadt aan geen brood meer te eten terwijl bijvoorbeeld het voedingscentrum juist brood adviseert. Het is niet gek dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien. Daarnaast zijn er ook veel zelfbenoemde dieetgoeroes. Dieetgoeroes hebben vaak niet de juiste studieachtergrond en baseren hun kennis vaak op persoonlijke ervaringen of voorkeuren. Dat hoeft helemaal niet te zeggen dat hun manier van afvallen ook voor jou werkt. Kies bij voorkeur daarom voor een expert in voeding die weet waar hij of zij het over heeft.

Te strenge regels werken niet op lange termijn
Jezelf uithongeren om zo snel mogelijk die overtollige kilo’s te verliezen is niet de beste manier. Misschien dat je in het begin snel de kilo’s verliest, maar meestal zijn dit soort diëten niet lang vol te houden. Het gevolg is dat je vervalt in je oude voedingspatroon en alle kilo’s er weer bijkomen. Kies daarom voor gezonde voeding en eet niet te weinig. Een andere goede regel is de 80-20 regel. Dit houdt in dat 80% van je voeding gezond is, en 20% daarvan mag je geheel naar eigen wens invullen.