De lekkerste Griekse gerechten

Wij Nederlanders houden enorm van de gerechten van buiten de grens. Italiaans, Chinees, Indonesisch, Mexicaans: over het algemeen zijn we er dol op. Ook de Griekse keuken is erg in trek in trek en in Nederland zijn er verschillende traditionele Griekse restaurants waar je heerlijk kunt eten. Maar wist je dat je ook thuis gemakkelijk de lekkerste gerechten kan bereiden met behulp van de lekkerste, traditionele Griekse producten? In dit artikel vertel ik je er graag over!

Apoláfste to gévma sas!

… dat betekent ‘eet smakelijk’! En smakelijk eten kun je zeker als je kiest voor de Griekse keuken. Er zijn een aantal Griekse gerechten die iedereen wel kent, waarvan de meest bekende misschien wel tzatziki is. Tzatziki is in feite een voorgerecht dat wordt gemaakt van yoghurt, komkommer en een hoop knoflook. Ook gyros is een erg bekend gerecht. Gyros bestaat uit gekruide reepjes van varkensvlees of kip, gemixt met groenten als ui en paprika en wordt vaak geserveerd met patat en bijvoorbeeld pitabrood. Dan is er nog mousaka: dit is een Grieks gerecht dat in de oven wordt bereid en het heeft qua uiterlijk iets weg van lasagne. Het smaakt echter anders, want de hoofdbestandsdelen zijn aubergine en gehakt. Net als bij lasagne, wordt er vaak bechamelsaus aan toegevoegd.

Andere populaire Griekse gerechten zijn souvlaki, de welbekende Griekse salade en keftedes.

Zelf Grieks koken

Wil je het heft in eigen handen nemen en zelf een keer een Grieks gerecht bereiden? Zorg er dan voor dat u traditionele Griekse producten in huis haalt, zoals Griekse olijfolie en natuurlijk Griekse kruiden. Er zijn verschillende winkels en websites in Nederland waar je deze producten gemakkelijk kunt aanschaffen. Daarnaast zijn er op het internet verschillende websites te vinden waarop de lekkerste, traditionele Griekse gerechten te vinden zijn. Een tip is om op zoek te gaan naar de bereidingswijze van gerechten uit Griekenland op Youtube, daar zijn vaak interessante video’s te vinden waarop de bereidingswijze stap voor stap wordt uitgelegd. Uiteraard kun je ook een kookboek raadplegen.

Ik wens je veel kookplezier en, zoals ze in Griekenland zeggen, ‘Apoláfste to gévma sas’!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *