Ergonomie onmisbaar in elk kantoor

Het werkveld van de kenniswerker is enorm aan verandering onderhevig. Die verandering uit zich in twee zaken: de plaats waar we werken en de gereedschap waarmee we dat werk doen. Een traditionele desktop-setup is allang geen vanzelfsprekendheid meer. Het mag niet als een verrassing klinken dat we steeds vaker mobiel productief zijn, via een laptop, tablet en smartphone.

In de trein, bij Starbucks of in bij een van de vele flexwerkplekken: de laptop – en in iets mindere mate de tablet – lijkt voor kenniswerkend Nederland de beste vriend. Niet zo gek: in de afgelopen tijd zijn deze mobiele apparaten enorm veel krachtiger en gebruiksvriendelijker geworden. Vooral ultrabooks en de met de komst van Windows 8 geboren convertibles zijn voor steeds meer mensen onmisbare instrumenten geworden. Zeker in combinatie met bijvoorbeeld een ssd-schijf en vlotte processor kunnen ze vrijwel iedere denkbare doorsnee kantoorklus aan. Met gemak.

De technologische ontwikkelingen in deze mobiele productcategorie gaan nog altijd onverminderd snel. Zo neemt het gewicht van laptops en tablets steeds verder af. De materialen worden hoogwaardiger, resoluties van mobiele schermen gaan omhoog, processoren zijn steeds beter in staat informatie te verwerken tegen steeds minder stroomverbruik . Die trend is niet meer te keren en zal de ouderwetse 9-5 kantoormentaliteit steeds verder verdrukken ten gunste van een mobiele mindset: je werkt waar je op dat moment bent, niet waar het koffieapparaat van je baas staat.

 

Diezelfde laptop op je bureau kun je relatief eenvoudig een stuk ergonomischer maken: door het plaatsen van een fatsoenlijke, externe monitor op een ergonomisch bureau. Kom je op kantoor, dan sluit je eenvoudig je laptop op de monitor aan en ben je ‘on the job’. Het voordeel daarvan is dat je houding vrijwel direct verbetert: je kunt rechtop zitten, je schouders ontspannen en je ogen hoeven niet meer naar kleine lettertjes te turen. Zorg wel voor een fatsoenlijke monitor: eentje van minstens 22-inch. Een ergonomische kantoorinrichting is in deze tijd voor elk bedrijf onmisbaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *