Maak je eigen ijs zonder ijsmachine

Als je ijs wilt eten hoef je niet per se naar de winkel en je hoeft er ook geen ijsmachine voor te hebben. Het vereist wel enige oefening, maar het levert wel heerlijk ijs op in elke smaak die je wilt. Hieronder geven we je de stappen weer hoe je dit voor elkaar krijgt. Eerst starten we met de benodigdheden.
Gebruik het volgende: 250 ml slagroom, 200 ml volle yoghurt, 80 gram suiker, zakje vanillesuiker, eventueel wat extra ingrediënten zoals stukjes chocolade, aardbeien, frambozen ed. Verder: een bak voor in de diepvries, een mixer, staafmixer, mes, vork, vriezer en mengkom.

Klop de yoghurt en suiker

Doe de suiker, vanillesuiker en yoghurt samen in een mengkom en klop dit goed met de mixer tot de suiker helemaal opgelost is. Het mengsel is dan mooi glad en er zitten geen suikerkristallen meer in.

Klop de room

Klop vervolgens de slagroom tot dat deze goed wordt. Het moet eigenlijk een soort van vla worden. Des te luchtiger de slagroom is, des te romiger en luchtiger het ijs straks zal smaken. Neem hier daarom even de tijd voor en klop de room gerust op de hoogste stand.

Bereid eventuele extra ingrediënten

Als je een speciale smaak aan het ijs wilt toevoegen, dan kun je dat op dit moment doen. Neem bijvoorbeeld enkele kleine stukjes chocolade voor stracciatella- ijs, of voeg fruit toe. Als je kiest voor fruit, snij dit dan eerst in kleine stukjes en maak het daarna helemaal fijn met een staafmixer, tot er een soort fruitsap overblijft.

Meng het ijs

Schep nu vervolgens het yoghurt- suiker mengsel en de room voorzichtig door elkaar heen. Eventuele extra ingrediënten kun je ook op dit moment toevoegen. Zorg ervoor dat alle ingrediënten goed gemengd worden, zodat je straks gelijkmatig ijs krijgt. Eventueel kun je er nog heel even doorheen gaan met de mixer (op de laagste stand).

Laat het ijs bevriezen

Als alle ingrediënten goed door elkaar zitten, kan het ijs de vriezer in. Haal de bak er elk half uur uit en klop het ijs dan helemaal goed door met een vork. Dit voorkomt de vorming van grote ijskristallen. Zet de bak na het kloppen weer terug in de vriezer. Herhaal dit net zo lang tot de ijs harder is geworden en er geen ijskristallen meer in zitten. Het ijs is dan klaar om geserveerd te worden!

Nog enkele tips

Neem de tijd voor het maken van het ijs, want zonder ijsmachine is redelijk bewerkelijk. Zorg er ook voor dat je mengkom en mixer goed schoon zijn, dan is het makkelijker om de slagroom op te kloppen. Varieer ook met ingrediënten. En last but not least, zet het ijs niet alleen in de vriezer, maar herhaal ook de stap van het doorroeren. Deze stap bepaalt namelijk de smaak van het ijs.

Als je geen tijd hebt om zelf ijs te maken, kun je er altijd voor kiezen het ergens te kopen. Zo kun je in Ommen bij restaurant Ekkelenkamp heerlijk ijs halen. De ijsjes schijnen het lekkerste van de hele regio te zijn, en ze worden bereid naar eigen recept. De ijssalon is daarnaast één van de grootste ijssalons van heel Nederland. Kijk voor meer informatie op Ijssalon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *