Koffie en het effect op je tanden

Koffie wordt vaak als oorzaak gegeven voor slechte tanden maar is dit nu wel zo? Koffie is in Nederland het meest gedronken warme drank. Dagelijks drinken veel mensen koffie van zakenmannen tot bouwvakkers. We beginnen de dag ermee en sluiten er ook mee af. Koffie en slechte tanden staan vaak één op één met elkaar in verhouding. Klopt dit echter wel?

Wat doet koffie voor je tanden en is dit schadelijk?

Om met de deur in huis te vallen en je meteen tot rust te stellen. Koffie zelf is niet erg voor je tanden. Dit geldt alleen voor zwarte koffie. Koffie waar geen suiker of melk aan is toegevoegd. Zonder al die toevoegingen is koffie zelf een PH-neutraal drank. Dit houdt in dat er weinig zuur in koffie zit die kan zorgen voor een zuur aanval op je tandglazuur. Het zijn de zuuraanvallen in sommige dranken die dit namelijk aantasten. Door suiker en melk toe te voegen aan je koffie gaat de zuurtegraad ook meteen omhoog. De smaak wordt hierdoor wel beter maar de aanvallen op je tandglazuur neemt drastisch toe. Wij vinden overigens dat er in echte koffie geen suiker en melk hoort.

Hoe gaan de zuuraanvallen op je tanden te werk. In 90% van alle voedsel en drinken ter wereld zitten zuren die ervoor zorgen dat er een wijziging van de zuurtegraad in de mond plaatsvind. Koffie behoort tot de 10% waarbij er geen wijziging gebeurt. Vaak komt er een kleine zuurtegraad wijziging te pas die zich na een aantal uur weer herstelt door dat je speeksel dit probleem oplost. In de tijd dat je speeksel bezig is om te herstellen moet je oppassen voor gaatjes en tanderosie. Te veel van deze zuurtegraad aanvallen zorgen er dus voor dat je gaatjes krijgt. De meeste tand experts geven daarom aan dat je een maximaal van 7 voedsel of drink momenten inlast per dag. Koffie telt hier dus niet bij. Dus het aantal keren dat je koffie per dag drinkt heeft geen invloed op de kwaliteit van je tanden mits, dit natuurlijk zonder suiker en koffie is.

Een ander veel voorkomende klacht is dat koffie externe verkleuring bemoedigt

Hier zit wel een punt van waarheid in. De kwaliteit van je tanden gaat niet achteruit door het regelmatig drinken van koffie. Echter geeft koffie wel af waardoor er kleurwijziging plaatsvind in de tanden. Het nadeel hieraan is dat deze wijziging in je tandsteen en tandplak trekt. Dit is een belangrijk punt om rekening mee te houden. Het geeft het probleem weer. Tandsteen is een belangrijke oorzaak van verkleuring dus tandsteen verwijderen is heel belangrijk. Een makkelijk middel om dit te doen is door te poetsen maar dan wel goed. Met de tandenstoker tussen de tanden schoon te maken en langs te gaan bij een mondhygiënist/tandarts. Deze kunnen het merendeel van je verkleuring te verwijderen. Een van de hulpmiddelen is een polijsten.

Wat wel absoluut flauwekul is dat de kleur van de koffie in de tand trekt. Dit is namelijk niet mogelijk. De aanslag van koffie is op een externe laag op de tanden. Een tand wordt in de loop der jaren toch geliger doordat deze ouder wordt en het tandglazuur slijt. Het drinken en eten van snelt dit proces. Zijn je tanden geel door deze aanslag is er nog steeds geen man overboord. Tanden bleken is dan nog niet nodig polijsten en gebitsreiniging technieken volstaan ook.

Je kan ook zelf wat tegen de aanslag doen. Hierbij de belangrijkste tips. Goed poetsen minimaal 2x per dag het liefst 3x. Dit vormt de basis om je aanslag vrij te houden. Wat ook een belangrijke rol kan spelen is wat je op je tandenborstel doet. Tandpasta is een soort schuurmiddel. Er zijn tandpasta’s met meer schuurmiddel dan de andere. Doe dit niet dagelijks want dat is ook niet goed voor je tanden. Wat belangrijk is om jezelf te realiseren geniet van je dagelijks kopje koffie en ga minimaal 1x per jaar naar de tandarts. Mocht je nog een goede tandarts zoeken tandarts Amstelveen kan je zeker helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *